Een bijzondere uitvaartzorg met bloemenmala’s

Shakti Bloemenmala, Tonny Bol, bijzondere uitvaartzorg bloemenmala's Sverre

Sverre een jongen van 12 jaar

Op vrijdag 25 februari 2022 had ik een speciale uitvaartzorg van een bijzondere jongen, Sverre, een jongen van 12 jaar die ik zo’n 11 jaar in zorg heb gehad. Sverre had een energiestofwisselingsziekte, maar ondanks dat hij daardoor een flinke beperking had was het een bijzonder opgewekte jongen en pakte hij iedereen in die hem ontmoette met zijn innemende prachtige glimlach. Je zult begrijpen dat dit afscheid op mij ook een diepe impact had. Ik had een heel bijzondere band met deze bijzondere ziel en ook met het liefdevolle gezin waarin hij opgroeide: zijn moeder, vader, zus en overleden zusje.

Uitvaartzorg met verschillende petten op

In de week na zijn overlijden had ik verschillende petten op. Als verpleegkundige, als bloemstylist maar ook gewoon als mens. Sverre was een cliëntje van mij, maar ik had in de loop der jaren ook een warme persoonlijke band met het hele gezin opgebouwd. De laatste tijd was ik met de zorg gestopt en ben ik me bezig gaan houden met het maken van bloemenmala’s.

Een roos op zijn hart

Zo kwam het dat de ouders mij vroegen om een mala voor Sverre te maken. Deze heb ik de woensdag ervoor gebracht en de moeder heeft hem in één vloeiende beweging heel mooi op Sverres opgebaarde lichaam gelegd, in de vorm van een hart waarbij ze de grote rode roos op zijn hart plaatste. Ik voelde me vereerd dat ik dit voor hen mocht doen en tegelijkertijd kon ik mee ervaren hoe verzachtend en troostend een bloemenmala kan werken bij een afscheid van een dierbare.

Extra minimala

Voor het overleden zusje van Sverre had ik een extra minimala gemaakt. Het voelde zo dat ze er natuurlijk ook bij hoorde. Deze gaf ik hen en we hebben de mala op een klein krukje bij Sverre in de ruimte gezet met een brandend waxinelichtje erin geplaatst en een foto erachter van het zusje.

Team van verpleegkundige collega’s in deze uitvaartzorg

In die week waren we als team van verpleegkundige collega’s ook druk in de weer hoe we gezamenlijk afscheid wilde nemen van Sverre en ook dat deden we in de vorm van het geven van een hele lange bloemenmala. De mala had ik in dezelfde kleurenschakering gemaakt als de vorige mala’s zodat het een eenheid werd. De ouders hadden de kleuren doorgegeven die ze graag wilden. Uiteindelijk werd de mala precies lang genoeg om de hele lengte van de kist te kunnen bestrijken aan weerszijden.

Het afscheid

Tijdens de uitvaartdienst kwamen we met het hele team naar voren en hebben we met een paar collega’s de mala bovenop de kist gedrapeerd aan weerszijden als een soort van omlijsting met de grote tros vooraan afhangend van de kist. Het was een troostend en liefdevol gebaar wat erg fijn was om te doen voor ons allemaal. Ook de bloemstukken die op de kist lagen en naast de kist stonden waren in dezelfde kleurenschakering gemaakt. Het was echt een prachtige eenheid hierdoor.

Een laatste groet

Na afloop ging ik mee naar de begraafplaats waar ik een mandjes met bloemblaadjes bij me had om door de genodigden te kunnen laten uitstrooien als laatste groet aan Sverre. Iedereen nam een handje en er was wonderbaarlijk precies genoeg. Het was een heel mooi afscheid van Sverre met alle rituelen en indrukwekkende toespraken. Het was als balsem voor de ziel.

Een zegen

Aan het einde van de middag reed ik naar huis en zag ik op een gegeven moment een prachtige volle regenboog als zegening vanuit de hemel. Namasté. 

Meer informatie over uitvaartverzorging met bloemenmala’s

Inspiratie op doen tijdens een gratis workshop bij de Groene Uitvaart Inspiratie markt in Velp.

Samen een bloemenmala maken leer je bij een rouwworkshop.

Alle nieuwtjes & hoogtepunten

Shakti Bloemenmala Tonny Bol Handige Shakti opbergzakjes naald draad jouw mala's creatief natuurlijke materialen workshops cursussen Nijmegen

Handige Shakti opbergzakjes

Lees meer...
Shakti Bloemenmala Tonny Bol MEE DOEN regeling Nijmegen workshops cursussen samenwerken

Via DOE MEE regeling 150 euro vrij te besteden

Lees meer...
Shakti Bloemenmala Tonny Bol bloementuin boeddha bloemenkrans bloemenslinger bloemenketting echte bloemen open tuinweekend Groei & Bloei Nijmegen

Open Tuinen weekend met mala’s

Lees meer...
Shakti Bloemenmala Tonny Bol bruidsbloemen haaraccessoires haarversiering huwelijkskrans haarband haarsieraad

Haarversiering voor een huwelijksceremonie

Lees meer...
Shakti Bloemenmala, Tonny Bol, Blonde jongeman steekt duim omhoog, Korak

Alleen de eerste workshop van een cursus volgen

Lees meer...
Shakti Bloemenmala Tonny Bol ceremonies bloemenslingers liefdevol gebaar jubileum afscheidsceremonie speciale ceremonie

Twee bijzondere ceremonies

Lees meer...
Shakti Bloemenmala Tonny Bol Ayurveda magazine EAC Witharen en artikel De kunst van het leven heilzaam natuurlijk innerlijk

‘De kunst van het leven’

Lees meer...
Shakti Bloemenmala, Tonny Bol, voorbeeldexemplaar 5-strippenkaart, achterkant

Strippenkaart

Lees meer...
Shakti Bloemenmala, Tonny Bol, voorbeeldexemplaar cadeaubon voorkant

Shakti cadeaubon

Lees meer...
Shakti Bloemenmala, Tonny Bol met Miranda Van Krugten en Esther Zawiolkowski bij lezing van Geliefd en Gedragen in Oss

Verbindend krachten bundelen in de uitvaartzorg!

Lees meer...