Vragen, antwoorden & waardevolle tips
Ja hoor, ervaring met bloemen is niet nodig. Ik begeleid je van het begin tot aan het einde in het proces van het maken van een bloemenmala.
Ja hoor, ervaring met bloemen is niet nodig. Ik begeleid je van het begin tot aan het einde in het proces van het maken van een bloemenmala.
Als je eens kennis wilt maken met het maken van een bloemenmala is het raadzaam een losse workshop te volgen. Wil je sowieso meer leren over het maken van een bloemenmala of heb je na het volgen van een losse workshop de smaak te pakken en wil je er meer over leren en er bekwaam in worden dan is een cursus aan te bevelen. Ook zijn er speciale vervolg- en verdiepingscursussen waarin je speciale vormen en technieken leert.
Er zijn verschillende mogelijkheden:
a. Je kunt een stuk aluminiumfolie nemen waarop je een laagje keukenpapier legt. Spray met een plantenspuit het keukenpapier lichtjes (met enkele spraytjes) in met wat water. Leg de mala er voorzichtig op waarbij je checkt of de blaadjes en bloemen mooi glad liggen en niet dubbelgeslagen zijn. Leg er vervolgens weer een laagje keukenpapier bovenop en daarop weer een stuk aluminiumfolie. Sla de randen van alle laagjes aan alle kanten samen een paar keer naar binnen toe om zodat je een pakketje krijgt. Doe er een plastic zak omheen, knoop hem dicht en leg de mala in de koelkast.
b. Leg de mala op een stuk keukenpapier evt. licht gesprayd met wat water in een afgesloten box/curver in de koelkast of in een kelder op de grond.
Als je de mala ophangt waarbij hij aan alle kanten rondom vrij hangt blijven de vorm van de bloemen en de bladeren optimaal behouden.
Zijn er bloemen in de mala verwerkt die nog open kunnen gaan zoals bijvoorbeeld lelies, dan kun je de mala het beste plat neerleggen zodat alles mooi op zijn plaats blijft liggen als de bloem zich opent.
Let er bij het plat neerleggen op dat alles glad ligt en er geen blaadjes dubbelgeslagen worden.
In de buitenlucht kan de mala afhankelijk van de temperatuur enkele weken tot wel een paar maanden er mooi uit blijven zien.
Binnen blijft hij vaak een kleine week mooi als je ervoor zorgt dat hij op een koelere plek ligt, uit de buurt van de verwarming of een andere warmtebron zoals een lamp.
Als je de mala aan alle kanten rondom vrij ophangt bij kamertemperatuur droogt hij geleidelijk aan en behoudt hij zijn kleuren zo optimaal mogelijk.
Wil je hem neerleggen dan zul je een platte onderkant van de mala blijven zien aan de achterkant waarop hij ligt.
Dit zijn bloemen die in de volle grond en op natuurlijke wijze worden geteeld. Dat wil zeggen met gebruik van natuurlijke meststoffen en sterke rassen, mechanische onkruidbestrijding en diversiteit op en rond het veld om natuurlijke vijanden te stimuleren. Er worden geen chemische pesticiden gebruikt.
Ja dat kan tegen een meerprijs. Het aanbod van biologische bloemen is wat beperkter en in het algemeen zijn ze duurder. Informeer naar de mogelijkheden.
Iedere bloemenmala die wordt gemaakt is uniek waardoor het elke keer weer verschilt welke en hoeveel bloemen er zullen worden gebruikt. De prijsindicaties die vermeld staan in de galerij bij de categorie Inspiratie mala voorbeelden geven daarom een richtprijs. In de praktijk kan deze ook lager zijn en bij een bestelling van meerdere mala’s ontvang je ook nog eens oplopende korting.
Nee, er wordt geen BTW berekend omdat er gebruik gemaakt wordt van de Kleine Ondernemings Regeling waardoor we vrijgesteld zijn hiervoor.
Betekenis mala: Mala betekent officieel ‘snoer’ of ‘slinger’. Een mala kennen de meeste van een japa-mala of gebedssnoer zoals bijvoorbeeld een rozenkrans. Het is een ketting van een draad waaraan de kralen geregen zijn en er steeds tussenliggende knoopjes geplaatst zijn.
Een bloemenmala wordt daarom ook wel bloemenslinger, bloemenketting of bloemenkrans genoemd.
Kijk of het hart van de bloem stevig genoeg is om doorheen te prikken. Dit geldt ook voor de stengel.
Zowel het hart van de wilde bloemen als de blaadjes en de de stengel zijn vaak erg teer en niet stevig genoeg. Ze verwelken doorgaans al binnen enkele uren nadat je ze hebt geplukt en verwerkt.
In een ideale situatie kun je hem het beste dezelfde dag dat je hem gebruikt ophalen of laten bezorgen.
Wanneer dit niet mogelijk is kan dit de dag ervoor ook prima, mits je hem goed koel kunt bewaren. De mala(‘s) wordt(en) goed aangeleverd in een pakketje wat u thuis direct in de koelkast kunt plaatsen om het gemakkelijk koel te houden. Er wordt een representatieve doos bijgeleverd.